Followers

Wednesday, August 12, 2015

Restoran Sri Nirwana Maju

Aidilfitri ke-6....lunch disini...Restoran Sri Nirwana Maju, Bangsar Baru.

Sepatutnya dah masuk kerja...tapi bila laki bini mood malas nak pergi kerja ini jadinya...buat aktiviti menambah berat badan...review instagram ramai yang memuji restoran daun pisang nih...so kita orang pun terjahlah.


Lauk yang kita orang order main belasah jer...ikan goreng, ayam masala dengan sambal sotong memenuhi tekak orang Penang.

~muka sebab jer bila kurang tidur~

Restoran nih tak luas mana pun...tempat betul2 limited...kena beratur sampai ke luar...tapi arrangement bagus...cepat jer kita dapat tempat duduk...mat saleh pun singgah makan sini...kira food dia okey la boleh menepati citarasa semua orang.

~budak ponteng sekolah~

Puas hati kalau bawa Nadhif makan..semangat sangat...jangan harap boleh share dengan dia...favourite dia nasi dengan kari...sesiapa yang teringin nak makan nasi daun pisang boleh try kat sini.

Lepas dah kenyang...jalan-jalan dekat Bangsar Village jap...first time masuk Bangsar Village...tak der apa yang menarik perhatian...cuma Nadhif dengan Nufa jer sentiasa tertarik nak habiskan duit mak bapak.

~abang dengan adik~

Sesi membodek si bapak.

~Nufa Nadhira dah big girl~

Akhirnya si bapak tertewas...beli gak lego...hujung bulan mama tolak duit raya yer anak-anak....sob sob..semak la rumah dengan lego kecik2 nih...alahai.

#kosongkosong
 

Tuesday, August 11, 2015

Habis Dah Raya Kat Kampung 1436H

Raya ke lima sebelah petang, bebe dah bertolak balik dari Kampung Gajah..sob sob..sekejap jer dah habis cuti raya.

~tokwan baru nak bagi duit raya kat cucu~

Selalu waktu nak balik ambil masa sikit...sebab ada jer tetamu akan datang nak ucap selamat jalan kat Nadhif Nufa...mmm, kali nih Nadhif ramai sikit geng nak balik....anak2 kzam tumpang balik tapi sampai Ipoh jerla...Nadhif pun happy sebab ada abang dengan kakak ikut

~ke hulu ke hilir bila dah ada geng~

~ lagi tak masuk kereta tak habis citer ler~


Singgah rumah tok bebe pulak beraya...tok pun dah tak kenal orang sekarang nih...sibuk la tanya siapa nih siapa nih.....haha.


Lepas rumah tok singgah pulak tengok Abah Mat Din....sampai ke malam gak la baru bertolak.

~abah mat din dgn anak bongsunya :)~

Dah masuk dua bulan abah sakit...badan pun dah susut...belum boleh berjalan...duduk pun masih perlu bantuan...semoga abah cepat sembuh.

#kosongkosong

 

Friday, August 7, 2015

Keluar Beraya 1436H

Tahun ni paling sikit rumah gi beraya...tu pun Firdaus tak join...dia gi jaga FIL...raya ke empat baru berkesempatan...rumah pertama persinggahan rumah makcik timah....jiran lama mak...tapi dah macam adik beradik....sekarang dah pindah duduk rumah menantu...mmm, dah 3 tahun pindah baru kali pertama bebe dapat pergi rumah mak cik timah nih.

Sampai ja Nadhif terus buat macam rumah sendiri.....ish ish tak menyempat2 bila nampak fries, aiskrim atas meja...nasib la dah biasa dengan family makcik timah nih.


Dah lama tak jumpa citer bagai nak rak ler....sampai susut kuih raya atas meja tuh...haha.


Nufa pulak tidur dari atas kereta sampai lah ke balik.

~tidur sambil tayang gigi~

Dari rumah Makcik Timah terus ke rumah Makchaq di Baling tengok anaknya Dikja bersalin....selalunya hari raya pertama Makchaq dengan anak menantu datang beraya ke rumah tapi kali nih dapat cucu baru jadi kita orang pulak gi melawat ke sana...mmm gambar tak ambil la pulak segan nak menganggu orang dalam pantang....mana ler nak tahu sekarang nih ada orang yang tak suka tayang gambar anak baru lahir kena tunggu lepas 44 harikan.

Waktu perjalanan balik dari Baling tuh jalan jem...niat nak gi beraya Kulim rumah Kak Enon terpaksa dibatalkan...kejar masa sebab Kzam nak balik Ipoh petang tuh juga.

#kosongkosong

 

Thursday, August 6, 2015

Raya Ketiga 1436H

Belum habis lagi update pasal raya...tumpang ada masa baik cecepat upload...nanti tetiba keja bertimbun habis la.

Raya ketiga saudara sebelah mak dari N9 datang beraya...lunch kat rumah...Menu masakkan ikan goreng, ikan bilis goreng pedas, sambal udang, gulai daging, ulam-ulaman dengan sambal belacan...bertungkus lumus dari awal pagi..nasib kakitangan ramai...gambar tak sempat ambil memang tak menang tangan...haha.

Bergambar buat kenangan...bukan senang uncle @ sekarang lebih dikenali sebagai YB Senator Datuk Seri Ibrahim Bin Kader, Presiden KIMMA nak datang....jadual sentiasa penuh.

~Syawal 1436H~

Sebelah petang pulak anak saudara abah sebelah Pendang, Kedah pulak datang beraya....meriah  sampai tak sempat nak ambil gambar sesama pun...sepupu-sepupu bebe yang dulunya teman bermain gelak ketawa nakal bersama semua dah besar-besar...dah kahwin...dah sibuk dengan suami dan anak masing-masing...terima kasih sudi datang :)

Sebelah malam Uncle Ajis ajak dinner dekat Kayu Nasi Kandar Bukit Jambul...Uncle & family bermalam dekat Vistana Hotel...restoran nih betul-betul belakang hotel....jalan kaki jer.

First time makan kat Kayu Nasi Kandar ni...fuyoooo ramainya orang beratur sampai keluar...kita terus masuk jer sebab Uncle Ajis dah booking tempat.


Betul la makanan kat sini sedap...tapi dengarnya harga kat sini boleh tahan mahal...entahla sebab tak bayar pun kan.


Sebelah Firdaus tu Syifa anak sepupu......amboi masamnya...cuba contohi aunty dengan uncle...senyum jer bila dapat makan nasi kandar penang:)

~Nufa dengan abang Safirul~

Lepas makan lepak jap sambil pekena brue coffee india....pehhh cerah mata....itu jerla untuk raya ketiga....terima kasih uncle for the dinner....semoga murah rezeki, panjang umur InsyaAllah kita jumpa lagi :)

 

Wednesday, July 29, 2015

Raya Kedua 1436H

Kali ni raya ke-2 tak gi beraya rumah sesiapa...mak dengan abah pun masih keletihan jadi tak nak kemana-mana....so yang muda tak seberapa nih ambil keputusan kita pusing-pusing Penang....bagi budak-budak enjoys sikit....nama jer balik kampung Penang tapi jarang sangat ke sebelah pulau.

 ~muka masing-masing yang excited ~

Feri belum jalan lagi diorang dah sibuk nak keluar....suka sangat la dapat naik feri...tengok la Nadhif Nufa tuh kemain punya fokus...naik feri jer anak ooiii bukan naik star cruise pun...haha.

~angin kuat sangat sampai terpejam mata~

Konvoi dua keta...Kzam dapat naik feri tingkat atas...Nadhif pun sibuk nak naik atas...abah dia layankan bawa dia naik atas...eee bebe tak suka naik tangga feri nih....dah la curam kecik pulak tuh...kalau pakai kain abis terselak bagai ditiup angin.

~kzam n family-tingkat atas feri~

 Nadhif ikut keta kzam....so mak pak dia bergambar bertiga jer la.


Nufa masuk jer keta mengamuk tak ingat...dia nak duduk atas feri jer tak nak turun...nampak sangat anak saya jakun jarang-jarang naik feri...terlebih excited!

Terus g Padang Kota Lama....ada Optimus Prime dengan Bumble Bee....bawa peminat setia Transformer.

~panas lit lit~

Ooowwhh tak tahan panas sangat...lepas ambil gambar terus kita orang chaw...dalam 15 minit jer kot....nih dalam kul 1 lebih...matahari terpacak atas kepala.

~baby girl saya dah besar rupanya~

~kami~

Bila dah panas perut pun berkeroncong....nak carik kedai makan pun susah...sob sob...semua restoran belum buka lagi....gi Jelutong nak makan dekat Deen Nasi Kandar pun tutup, patah balik gi Hameediyah Nasi Kandar pun tutup, gi Kapitan pun tutup...aduh...akhirnya nampak Danish Beriani House belakang Masjid Kapitan Keling...makan kat situ jer la....harga boleh tahan mahal...taste food biasa-biasa sajer....x boleh masuk dalam senarai pilihan...gambar makan takder sebab lapar sangatkan gopro pun baling tepi.

Lepas makan kita orang ke Batu Feringhi....alamak jem teruk sangat...habis masa dalam kereta je...pusing-pusing jap lepas tu turun balik singgah Pantai Shamrock...ikutkan Firdaus dah malas nk singgah, tapi bila si anak memberontak terpaksa la jugak singgah sekejap...dah warning siap-siap mandi tak boleh sebab dah lewat petang cuma boleh main air jer...ramai gak orang datang lepak pantai nih time raya..berkelah makan ketupat gayanya...haha.

~manfaatkan masa yang ada~

~Nufa Nadhira kegeliaan la pulak bila pijak pasir~

Sekejap jer merengek tak nak pijak tanah lepas tuh hop hop hooray....habis basah baju...dah laju nak masuk dalam air laut pulak...nasib la ada babysitter ramai...mama dia bagi arahan dari jauh jer...jangan-jangan...haha......tq Shazrin, Safirul n Syifa.

Dari Batu Feringhi terus balik rumah...penat mengadap jem...budak-budak sambung main bunga api pulak...Nadhif sebelum nih tak tahu pun main...dah balik kampung, mamu dia sponsor mercun pop 36kotak....pak menakan pulak jual bunga api dengan mercun...haa amik kau main sampai muntah...Nadhif rasanya beli lighter jer 6 kot...taktau la buat apa semua habis hilang...Nufa pun yang tak tahu apa nk gak lighter...geram tul...takper la mama bagi green light raya...dah balik Putrajaya kau orang jangan harap nak boleh pegang lighter ke bunga api hokay!