Followers

Wednesday, August 17, 2011

Kurma

Kurma?
Yup alkisah kurma....kurma dgn bulan puasa nih tidak boleh dipisahkan...mmg bila masuk je Ramadhan sana sini situ sibuk jual kurma...bebe pun selalunya bila nk puasa baru sibuk nk beli...hehe...tapi sejak Nadhif start makan nih mmg sentiasa ada stok kurma dekat rumah...bila masak bubur dekat Nadhif mesti letakkan sebijik 2 bagi manis...
Alhamdullillah bulan puasa nih murah rezeki dgn kurma...dah  3 4 org bagi kurma...lepas nih bolehlah Nadhif makan sampai habis....sebab mama dgn abah Nadhif makan time bulan puasa je...hehe
Nih semalam dapat kurma dari kontraktor...cantik....suka tgk bekas nih..boleh buat bekas hantaran.

~Tq Metronic~

~kurma kat dalam nih~

Kepentingan kurma berdasarkan hadith Nabi SAW bermaksud :-
'Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai makanan'. Kurma adalah antara makanan @ buah yang paling di sukai oleh Rasullullah SAW.

Saidina Ali r.a. meriwayatkan 'Barangsiapa yang memakan 7 butir tamar setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya'


3 comments:

ZaNa aDieyZa said...

zana dr dulu suka makan kurma.. xkisah la kurma murah or mahal.. semua zana makan jer..

bbreena81 said...

bagusnya zana:)

intan morsalin said...

akak pon sama cam bbreena,time pose jer mkn kurma...pasni nak try jd cam zana la...nak mkn kurma sokmo