Followers

Monday, December 2, 2013

Pengalaman bersalin

Assalamualaikum,

Ok sebelum lupa kisah bersalinkan si Nufa baik tulis siap2 dlm blog nihkan...Kali ni bersalin memang tak dijangka dan tak ready apa2 pun...ye la baru 8 bulan..hari nk bersalin tuh mmg hari nak check up 34 weeks....

Barang baby pun belum beli sepenuhnya...baju yang dah beli pun belum basuh...baju recycle yang abang Nadhif pun belum basuh...mmg tak der pack apa pun lagi....betul2 belum ready...yerla ada masa lagi sebulan...time bulan puasa pulakkan...mmg semua nk  tunggu lepas raya baru nk ready...rancangnya nk bersalin kat Butterworth kali ni...siap dah booking dkt Bagan Specialist Centre.

Haa amik kau...kita hanya merancang Allah SWT yang menentukan...akhirnya 15 Ramadhan 1434H, 24.07.2013 bukan seperti due date 28.08.2013...Alhamdullillah semuanya dipermudahkan.

Bebe dah start sakit sehari sebelum...dekat office asyik ulang alik toilet jer...asyik nk membuang sikit2....mmg ingat sb berpuasa @ silap makan....malam tuh lepas jer berbuka puasa mmg bertambahla sakitnya memulas2...asyik ke toilet berpuluh kali sampai dah tak der apa nk membuang...nk buang air kecil pun dah tak boleh...sakit macam kencing kotor gitu...at last kul 12mlm terlena.

Sedar2 dah time nk sahur kul 5 am...time tuh bila bangun jer terus rasa macam ada benda push bagi air keluar....basah habis kain....lorrr serius time tuh ingat terkencing...relaks lagi sebab tak rasa sakit pa pun...abah Nadhif asyik cakap entah2 dah nk bersalin...cewah dgn confident ckp mana ada baru 8 bulan hokay.

Time tgh bersahur tetiba air keluar lagi mmg banyak la habis kerusi sampai ke lantai...siap cakap kat abah Nadhif...loorrr terkencing lagi...time nih dah tak sedap hati...takkan banyak kali terkencing...kali nih dekat kain ada mcm lendir2....masih relaks sebabnya pagi tuh ada check up so nk terus gi tanya doktor nk pastikan air apa.

Check up kul 8am...time tgh2 bersiap nak pegi basah lagi habis kain2..kali nih dah 3 kali air turun...mulanya ingat nk gi hantar Nadhif kat nursery dulu, gi ofis punch card lepas tuh baru gi KK Presint 9...abah Nadhif offer nk gi hantar pun siap cakap tak payah...boleh handle sendiri...yer la tak sakitkan....mana tau tinggal lagi beberapa jam nk bersalin...hehe.

Bila dah turun jer air kali ke3, dalam waktu yang sama dah start sakit sikit2 macam sengugut....dah tak selesa nk buat pa pun...at last abah Nadhif gi hantar Nadhif p nursery lepas tuh datang ambil bebe untuk gi KK...time otw dah bertambah sakit bila terentak sikit pun dah tak boleh sakit sgt2.

Sampai klinik masih ikut procedure biasa ambil nombor, gi check urine lepas tuh tunggu turn jumpa nurse...time gi kencing nk check urine...alamak darah dah keluar sekali dgn lendir...sakit mmg dah tak tahan time nih, terus suruh abah Nadhif gi bagi tau nurse tengah sakit dah tak tahan nk tunggu turn...terus nurse panggil...bila nurse pegang perut jer dia dapat rasa perut tengah mengeras...dia cakap nih dah contraction nk bersalin puan...puan boleh relaks lagi...kenapa puan datang sini puan kena terus gi hospital...alamak mana saya tahu ingat sakit perut sebab cirit birit...bila nurse check tekanan darah pun tekanan darah tengah mencanak naik...terus suruh gi jumpa doktor dekat bilik sebelah...masuk jer bilik doktor terus doktor call hospital cakap nk hantar patient...dah sakit nk bersalin, air ketuban dah pecah...tekanan darah tinggi sangat time nih...bahaya...urine pun kotor....tulis surat untuk refer ke hospital...siap call ambulans standby dekat luar...

Masuk dalam bilik doktor jalan lengang lenguk keluar dah nurse tolak guna wheelchair...semua org kat luar pandang dengan pelik dan hairan...hehe...doktor dah tak bagi jalan time nih sebab darah naik bahaya takut jatuh...naik gi hospital dengan suami pun dah tak bagi....terus suruh naik ambulans....si suami pun pandang jer si isteri dari jauh...terkejut kot tetiba dah nk bersalin.

Dari KK ke Hospital Putrajaya dalam 5 minit jer rasanya...dah naik ambulans lagi cepatla....sampai jer hospital terus tolak masuk emergency room....time tuh tgk jam hujung katil 1020am...doktor pun datang check pegang2 perut tanya itu ini sebab baru 34 weeks kan...bila check bukaan tup tup dah 8cm....ya Allah dah nk bersalin....doktor dengan nurse kat situ pun kelam kabut la sebab tak ready apa pun...boleh time tuh juga rasa nk terberak nk meneran...cepat2 diaorang panggil doktor pakar...doktor pakar datang jer terus bagi green light suruh push....Alhamdullillah push kali-3 terus keluar baby...lega tengok jam baru kul 1030am...dalam 10 minit jer....si suami pun tak sempat nk teman si isteri...dia baru nk cari parking, isterinya dah bersalin...hehe....tak perla janji semuanya selamat.

Proses nk menjahit lama sikit dalam setengah jam...doktor cakap isi lembut asyik terputus jer...aduhh time nih memang azab menahan sakit walaupun dah cucuk ubat bius...nasibla jahitnya pun sikit jer sebab baby kecik baru 2.2kg....time bersalinkan Nadhif mmg jahit banyak sampai nak duduk pun tak boleh.

Begitulah kisah bersalinkan Nufa...baby pun tak kena tahan NICU walaupun dikira pramatang baru 8 bulan....sebabnya weight dah over dari 2kg dan baby pun aktif...2 jam juga la Nufa tak berbaju lepas melihat dunia.....menunggu si abah yang baru nak balik rumah cari baju....dah tak ready apa pun....mai hospital lengang lengok....pekakkan telinga ler dengar nurse bebel baju baru tak basuh ker....haha...sorry mama dengan abah tak sangka Nufa nak keluar awal sebulan....abang Nadhif lagi la tetiba balik nursery tgk2 mama dia tak balik2 rumah sampai 5 hari.

Bebe bersalin tak der masalah...yang bermasalah darah pulak tinggi...bacaan urine pun tak  elok kotor...doktor cakap bahaya takut kena sawan...sudahnya kena tahan wad sampai 5hari...doktor nk monitor...sampai kena sign surat tanggung risiko kalau nak keluar jugak wad takut jadi apa2...time nih memang tawakal sign gak surat tuh walaupun doktor melarang....yerla diri sendiri dah rasa sihat....dah tak boleh tahan rindu sangat dengan Nadhif...kesian tak pernah tinggal dia langsung sejak bersalinkan dia 3 tahun yang lalu...
Alhamdullillah tak der apa2 yang jadi....sihat hendakNya. Akhirnya anak Putrajaya la juga Nufa Nadhira :)

~ wad 2B~

~my girl~

~after birth~

Sekian, coretan pengalaman bersalin......
  
 

3 comments:

Sheharyar Sajid said...

Very nice.
birthday sms here.

mela said...

cepatnya BB... nasib semua ok.. syiok dah ada sepasang.. tahniah..

julinah apdal said...

Tq 4 sharing, so nice...