Followers

Tuesday, October 21, 2014

Nufa warded

Hari Raya Haji 2014 anak beranak sambut dekat hospital...Nufa kena warded...nasib la rumah ibunda tak jauh dengan Bagan Specialist Centre (BSC) mudah sikit nak berulang-alik...Nufa dah sebulan on off tak sihat...batuk dengan selsema tak baik-baik...sehari dua baik lepas tuh jadi balik....tengok budak-budak dekat nursery pun semua asyik tak sihat jer....maybe musim atau kuman dah berjangkit...amboi cam doktor la pulak kan:)

Ubat nih dah macam-macam bagi...klinik pun dak gi sampai dua tiga tempat....last gi amik Neb dekat KKP9 sampai tiga kali....lepas tuh nampak dah ok dalam seminggu....bila hari nak balik kampung beraya haji badan Nufa dah start rasa suam-suam...apalagi otw balik kampung sampai dua kali dia muntah....lepas tuh batuk pun datang balik...nyawa pun bunyi kuat macam ada gelema banyak kat dalam...bila minum susu jer muntah....esoknya terus gi refer BSC....Dr.Dinesh bagi ubat pecah gelema dengan amik Neb sampai empat kali....Dr.Dinesh suruh refer dia balik esok.

Pagi-pagi raya bangun bersiap2 macam biasa....makan sikit lauk pauk mak masak...time nih Nufa asyik batuk muntah jer....habis baju kurung raya....bila Fird balik jer sembahyang raya terus bawa gi BSC...tgk Nufa pun cam lemah lagipun mmg dah ada appointment. Bila tgk jer Nufa, terus doktor decide kena tahan ward....muka dia dah lain...badan dia dah lemah.

~time nih baru masuk wad, nurse tengah pujuk nk bagi makan ubat~

Nufa nih peel dia mmg susah makan ubat....nak suap ubat kena ada org pegang...meronta bagai...lepas tuh dah masuk mulut boleh pulak tak telan...dia luahkan balik....dah bijak sangat pulak budak kecik nih...alahai....kesian tengok masa doktor cucuk tangan dia yang kecik molek tuh...tapi boleh tak dia tak nangis....relaks jer tgk Dr.Dinesh tengah buat apa.

~ akhirnya kita beraya di hospital yer Nufa~

Doktor masukkan dua botol air...baru la nampak muka tuh gebu...Nadhif malam tidur dengan tok tokwan....bebe,firdaus dgn nufa tidur hospital.

~setiap empat jam kena amik Neb~

Kesian Nufa....kecik-kecik dah masuk ward....nih dah kali ke-2...sebelum nih time kena jaundise...time tuh mama pun tak dapat melawat dia sebab baru bersalin...Nufa pun duduk ler bawah cahaya biru tuh sorang-sorang sampai dua malam...Nadhif pun kena juga jaundise dulu-dulu...duduk sini semalam jer....bila nak beranak jer rasa takut bila fikir anak-anak senang dapat jaundise sebab bebe dengan firdaus darah jenis O+...

Rumah ibunda pun tak seceria selalu hari raya...iyalah cucu masuk ward...tetamu pun terus datang ward...thanks pada semua yang susah payah datang melawat.....Abang Chop family, Abg Nazri family, Abg Fauzi family, Kak Fazilah family, Tok Aki, Acu Na.


Susah jugak ler nak jaga budak kecik sakit....Nufa dia jenis lasak...tak boleh nak duduk diam seminit....habis nak ditariknya wayar jarum....sampai berdarah darah tangan dia...lepas tuh sibuk nak berjalan...lega sangat bila dia tidur.

Bila tangan tuh dah buka drip air baru la senang sikit nufa nak ke hulu hilir...habis satu level ward dia gi melawat....nurse pun sibuk dok panggil Nufa Nufa.....malam kedua kita org bawa dia balik jap rumah tok tokwan...hehe...mama dia nak balik mandi tukar baju makan...lepas tuh dalam kul 11 malam bawa dia masuk balik ward...nasiblah time keluar tuh nurse tak cari....duduk ward nih bukan boleh lena sangat..jap2 datang check suhu badan...jap2 gerak bagi makan ubat....alahai.

Dr.Dinesh ada amik darah Nufa...rupa-rupanya Nufa kena jangkitan kuman Bronkitis. Bronkitis ialah sejenis keradangan atau kerengsaan pada saluran pernafasan (tiub bronkiul) di dalam paru-paru. Bronkitis selalunya disebabkan oleh virus atau bakteria termasuklah pencemaran udara yang disebabkan asap rokok, bulu kucing, asap kimia dan habuk. Berjaga-jaga yer sesiapa ada anak kecik nih..mencegah lebih baik dari mengubati.

Alhamdullillah, lepas 3 hari 2 malam dekat BSC, Nufa pun dah bertambah baik..dah tak der penat, dah tak batuk....lega sangat bila tengok dia dah ceria. Lepas apa yang jadi nih, buat mama lebih berhati-hati bab kesihatan...sekarang nih bagi Nufa minum setiap hari Qaseh Junior...bagi kuat sikit antibodi tuh.

 ~saya dah sihat1 year 3 months , dah ada selera nak makan, ~

Doakan Nufa sentiasa dilindungi dan diberikan kesihatan yang baik selalu hendakNya dan membesar bagai juara!!
 

1 comment:

syuhaila mustafa said...

rajin ny update blog.. dh slim skrg.. share lh tips ckit :)