Followers

Tuesday, March 24, 2015

Cheesekut

Dah lama tak share resipi....sejak anak 2 nih dapur pun dah jarang berasap....sebab ada jer yang nak ikut sama masuk dapur...kena tunggu hari cuti atau Nufa tidur baru boleh nak cuba resepi baru....kalau hari bekerja memang masak yang simple-simple jer...masak lebih sikit untuk cover sehari dua tak payah masak, cuma panaskan lauk yang ada :)

Cheesekut nih dah buat untuk kali kedua...boleh buat kudapan pagi tengahari petang....anak-anak pun suka....sebab rasanya lemak-lemak manis.

Bahan-bahan :

 500g cream cheese tartura
susu dutch lady sekotak
susu pekat 1/2 tin atau 1/3 tin ( ikut selera nak manis ke kurang manis)
biskut hup seng deluxe cracker
biskut oreo / serbuk nestum (hancurkan untuk ditabur pada setiap lapisan) - bebe tak letak pun:)

~bahan-bahan untuk cheesekut, abaikan ikan bilis kat belakang tu~

Cara-cara membuatnya :

1. Cheese dengan susu pekat diblend sekali kemudian masukkan susu dutch lady kotak kacau sekali
    agak-agak jangan pekat sangat atau cair sangat.

2. Kemudian celupkan biskut hup seng dengan susu dutch lady kotak, jangan lama sangat sekejap je.


~celupkan biskut~

3. Sapukan cheese yang telah diblend ke dalam bekas dan susun biskut yang telah dicelup dengan
    susu dutch lady kotak tadi.


4. Selang-selang biskut dengan cheese yang diblend tadi.


5. Ulang sehingga cheese yang diblend habis....bagi yang suka berlemak boleh letakkan cheese tu
    banyak pada setiap layer...ikut citarasa masing-masing.


6. Siap ...masukkan dalam fridge dalam sejam dah boleh makan :)

~Nadhif suka sangat dengan cheesekut nih~

 

2 comments:

syuhaila mustafa said...

guna biskut cheese pon sedap :) ank2 pon suka

bbreena81 said...

oo yer ker...biskut cheese jenama pa tu ella? nanti boleh try.