Followers

Monday, March 16, 2015

Kelebihan Solat Berjemaah Di Masjid/ Surau

Sabda Rasullullah s.a.w :
"Solat secara berjemaah adalah dua puluh tujuh kali lebih baik dari solat secara bersendirian"
(Bukhari, Muslim, Turmizi dll)

Huraian hadith :

Orang Islam yang bijak tentulah akan berusaha untuk sembahyang berjemaah di masjid atau pun surau kerana sangat besar ganjaran dan kasih sayang Allah dalam hal ini. Orang yang sembahyang berseorangan di rumah hanya mendapat satu bahagian pahala sedangkan mereka yang pergi berjemaah mendapat 27 kali lebih banyak bahagian pahala tersebut.

Untuk memudahkan pemahaman, bolehlah kita buat satu contoh :

Pada satu hari, pemerintah telah membuat tawaran kepada sesiapa yang pergi solat berjemaah ke masjid atau surau akan dibayar RM27 untuk satu waktu dan sesiapa yang sembahyang di rumah pula hanya dibayar RM1 sahaja untuk satu waktu. Manakah yang akan kita pilih?

Bayangkan, seandainya kita solat berjemaah lima waktu sehari semalam maka kita akan memperolehi gaji sebanyak RM135 untuk sehari sedangkan mereka yang sembahyang di rumah pula hanya mendapat gaji RM5 sahaja untuk sehari. Mana yang akan kita pilih? Sembahyang di rumah ataupun pergi berjemaah?

Kalaulah betul sebegini, sudah tentu ibu bapa akan memaksa dan memukul anak-anak mereka agar pergi solat berjemaah. Malangnya manusia lebih nampak besarnya duit berbanding pahala. Sebab itulah ibu bapa sekarang tidak berasa rugi sedikit pun kalau anak-anak mereka tidak pergi solat berjemaah. Tapi kalau dibayar RM135 sehari, jangankan orang lelaki, orang perempuan pun akan berlumba-lumba ke masjid dan surau.

Sudah semestinya kita sebagai orang-orang yang tahu akan hal ini, membuat pilihan yang bijak iaitu mencari gaji RM135 sehari berbanding orang kurang bijal yang mencari hanya RM5 sahaja untuk sehari.

Sabda Rasullullah s.a.w :
"Apabila seseorang itu telah berwuduk dengan sempurna dan menuju ke masjid dengan niat semata-mata hendak solat, maka setiap langkahnya mendapat pahala dan menghapuskan satu dosa."
(Bukhari)

Alangkah besarnya kasih sayang dan ganjaran yang Tuhan sediakan untuk hamba-hambaNya yang pergi solat berjemaah! Setiap satu langkah kita ke masjid/ surau akan mendapat satu pahal dan menghapuskan satu dosa. Allah Maha Berkuasa untuk mengira langkah kita walaupun kita pergi dengan menaiki kenderaan. Kalau kita berjalan 200 langkah, maka dapatlah 200 pahala dan terhapus pula 200 dosa.

Namun begitu, untuk mendapatkan semua ganjaran ini, maka hendaklah kita mengambil wuduk siap-siap di rumah. Kalau kita mati di pertengahan perjalanan pun, kita mati dalam keadaan berwuduk.

Dalam sebuah hadith yang terkenal, Rasullullah s.a.w bersabda :

"Tujuh golongan yang akan mendapat naungan Allah pada hari yang tidak ada naungan kecuali naungan-Nya (iaitu pada Hari Akhirat). Salah satunya ialah seorang lelaki yang hatinya sentiasa terpaut pada masjid."
(Bukhari & Muslim)

Kalau kit arajin ke masjid/ surau, sudah tentu kita akan termasuk ke dalam golongan mereka yang akan mendapat naungan Allah.

Akhirnya, dalam sebuah hadith lain, pesan baginda s.a.w lagi :
"Barangsiapa berjalan ke masjid pada waktu pagi dan petang, maka Allah akan menyediakan baginya di dalam syurga satu rumah jamuan setiap kali dia pergi ke masjid ."
(Bukhari, Muslim, Ahmad dll)

 (Sumber dari email KPM)

1 comment:

Jari Manis said...

terima kasih BB kerana sudi follow blog sis JM...i'm follow u back..

Yes! solat berjemaah besar ganjarana nya semua org tahu tapi ramai yg tak advantage..rugi kan